Start > Gårdsbutiker > Kommentar om Bärby Självplock

Bärby Självplock, kommentarer och synpunkter

Bärby Självplock


Idén

Självplockningens idé är enkel, vi odlar, du skördar. Om du inte har tid att sköta en egen odling men ändå är road av att skörda, kan självplockningen vara ett alternativ. Vill du veta när de bär och grönsaker är mogna som just du är intresserad av, kan du ta en titt på sidan, Plockning Denna Vecka där du får reda på vilka sorter som är aktuella för självplockning och hur stor tillgången är eller annan viktig information. När en vara är som bäst att plockas kan ibland bero på vad den skall användas till. Vinbär t ex plockas omogna då bäret innehåller mest pektin för att användas till gelé medan ett moget bär innehåller mycket vätska och är då som bäst till saft. För att göra säsongen längre för en grönsak sås eller planteras den i omgångar. På sidan Plockningskalendern får du en ungefärlig uppfattning om plocksäsongen för våra olika grödor. På vår telefonsvarare ger vi dagsaktuell information om plockning och priser. Tfn 031-960820

Färskhet & kvalitet

Vissa grönsaker och bär är mycket känsliga för transporter och mister snabbt sin fräschhet och spänst vid felaktig hantering och lagring. Här kan särskilt nämnas jordgubbar, gurka, majs, broccoli, bladgrönsaker och bönor. Anledningen är att varan snabbt torkar ut eller att den omgående angrips av mögelsvampar och andra problem som sänker kvalitén. Vid självplock är tiden kort mellan skörd, tillagning eller konservering. Vid konservering är det viktigt att använda en vara av högsta kvalité . Om du misslyckas med dina gurkinläggningar eller sylt beror det många gånger på att råvaran har varit av dålig kvalité.

Känslan

För vissa människor är just känslan viktig att själv ha plockat och tagit till vara den mat som man sedan äter. Detta kan säkert spåras från våra traditioner och historia med självhushållning och egen odling som ett viktigt inslag i kampen för överlevnad. Idag har vi nästan glömt allt detta. Att odla kan vara besvärligt och problemfyllt om än möjlig för många storstadsbor medan däremot skördandet kan upplevas som lustfyllt och roligt. Känslan av det färskaste färska smyger sig på och kan uppväga den möda det trots allt är att odla, skörda och tillvarata. Mervärdet i det hemmagjorda ligger i en unik och äkta vara med en kvalité som inte kan köpas i butik och kanske också i en personlig omsorg och medvetenhet . Hemmagjord sylt t ex innehåller ca 60% bär medan sylt i handeln i allmänhet har ca 35%.

Smaken

Eftersom vi inte är beroende av sorter som skall tåla långa transporter och lagringstider kan vi koncentrera oss mer på de sorter som har den bästa smaken. En jordgubbe kan se vacker ut men undermålig i smak. Vi kan också skörda den vid en tidpunkt som är bäst för att ge den en arom och solmognad som är optimal. Sedan är det upp till dig att välja ut. Smaka gärna först.

Produkter

Jordgubbar, hallon, krusbär samt svarta, röda och vita vinbär. Grönsaker som bönor, sockermajs, västeråsgurka, broccoli, vitkål (surkål), purjolök, gullök, vitlök, jättelök, squash, rödbetor, selleri, dill, persilja m.m. I vår gårdsbutik köper Du våra våtkylda grönsaker, potatis, honung och champinjoner m m.

Kontakt

Postadress: Bärby Herrgårdsväg 10 42373 Säve
Telefon: 031-960 820, 0706-69 96 10
E-post: berby@plocka.nu
Hemsida: http://www.plocka.nu/
Öppettider:

Vägbeskrivning

Intill Säve samhälle, mot Göteborg. Tydlig skyltning.

Se karta


Länk: Bärby Självplock

Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer

 • Betyg:  5
 • Skriven av Barbro Robertsson, 2014-06-21 15:21:04
 • Nu är det snart "Bärby-säsong" igen med alla härliga grönsaker som man sen kan ha långt in på hösten/vintern. Det skulle också vara viktigt för mig att veta hur Bärby förhåller sig till ekologisk odling. Besprutas grönsakerna i någon fas? Används konstgödsel. Googlar man på ekologiska grönsaker så hamnar man på sidor där Bärby finns med t.ex. http://www.ekologisk-mat.se/LinkDetail.aspx?ID=468 , men när man läser på Bärbys egna sidor och texter så står det ingenting om hur man har det med besprutning och konstgödsel.
  mvh Barbro

 • Betyg:  0
 • Skriven av Lena Palm , 2014-08-28 23:16:10

 • Jag undrar detsamma, dvs hur bedriver Bärby självplock odlingen?
  Att det är s.k. konventionell vet jag, men därmed behöver det ju inte vara besprutat eller konstgödslat. Jag skulle vara tacksam att få förklarat sättet ni odlar på. Tänkte göra surkål men det känns inte 100 att göra sig besvär om råvaran är besprutad eller liknande. Jag har vant mig numera att välja varor som är i ekologiska eller i det närmaste ekologiska. Tacksam för svar från er.

 • Betyg:  0
 • Skriven av Lena Palm , 2014-08-28 23:17:41

 • Jag undrar detsamma, dvs hur bedriver Bärby självplock odlingen?
  Att det är s.k. konventionell vet jag, men därmed behöver det ju inte vara besprutat eller konstgödslat. Jag skulle vara tacksam att få förklarat sättet ni odlar på. Tänkte göra surkål men det känns inte 100 att göra sig besvär om råvaran är besprutad eller liknande. Jag har vant mig numera att välja varor som är i ekologiska eller i det närmaste ekologiska. Tacksam för svar från er.


Lägg till en Kommentarer


Kommentar
Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
   Sök gårdsbutiker via karta


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar