Start > Gårdsbutiker > Kommentar om Ingelsta kalkon

Ingelsta kalkon, kommentarer och synpunkter

Ingelsta kalkon


Ingelsta skall genom nyskapande och tradition inspirera moderna och medvetna konsumenter till spännande och välsmakande matupplevelser baserat på kalkon.

Kalkonerna

Vi använder oss idag av rasen BUT10 från British United Turkey i England. Föräldradjuren levereras från England till gårdar i nära anslutning till kläckeriet som heter Adelsåsens Kalkongård som i sin tur levererar dagsgamla kalkonkycklingar till våra uppfödare.

Uppfödningen

Kalkonkycklingarna kommer till oss med en tempererad transport som direkt vid ankomsten släpper ut kalkonkycklingarna i startstallet där de får gå på en bädd av kutterspån. Startstallet erbjuder även fri tillgång på vatten och foder. Under en sex veckors period sänks temperaturen gradvis från +35°C till +20°C

6 veckor gamla flyttas kalkonerna från startstallet till ett tillväxtstall. Kalkonerna går fritt i stallet på en bädd bestående av halm och kutterspån, detta för att främja det naturliga behovet av att sprätta. Även i detta stall är det fri tillgång till vatten och foder. Tillväxtstallet är till skillnad från startstallet inte tempererat utan luft- och värmetillgång styrs via ventilationen. Kalkonhönorna går i stallet i ca 10 veckor och tupparna i ca 20 veckor de väger då ca 5 respektive 17 kg.

Foder

Fodret som vi använder oss av är baserat på svensk spannmål, oftast vete och korn.Dom första 6 veckorna behöver kycklingarna animaliskt protein som tillförs fodret i form av fiskmjöl 3-4%. Utöver spannmålen innehåller fodret även soja, raps,ärtor, aminosyror,mineraler och vitaminer. I vår foderspecifikation till levererande foderfabrik ingår en garanti att inga GMO grödor eller andra tillsatser får användas i vårt foder. Fodret innehåller inga antibiotika eller tillsatser av kött eller benmjöl.

Transport

Kalkonerna transporteras i stora lådor som är anpassade för 25 kalkoner. Lastningen sker lugnt och stilla för att minimera stress hos fåglarna, det är absolut förbjudet att använda tillhyggen för att driva djuren. Transporttiden överskrider i normalfallet aldrig 1 timme.

Kontroll

Våra uppfödare, transporter och slakt står under daglig tillsyn av veterinär. Vi såväl som våra uppfödare är medlemmar i Branschorganisationen Svensk Fågel och har via detta medlemskap också förbundigt oss i att följa ett utarbetat och dokumenterat djuromsorgsprogram. Minst en gång per år åker en person ut hos resp uppfödare för att på plats gå igenom journaler, status på stallar, föreslå förbättringar, etc. Vi har också regelbundna utbildningar tillsammans med våra uppfödare för att på så sätt vidmakthålla och utveckla vår syn på en god djuretik.

Produkter

Mängder av kalkonprodukter.

Kontakt

Postadress: Brukstorp, 273 94 Tomelilla
Telefon: 0414-285 00
E-post: jolsson@ingelstakalkon.se
Hemsida: http://www.ingelstakalkon.se/
Öppettider:

Vägbeskrivning

Se karta


Länk: Ingelsta kalkon

Betyg 1,0 av 1 röster
Kommentarer

  • Betyg:  0
  • Skriven av Björn, 2013-06-25 22:03:03
  • Detta är väl så långt ifrån ekologiskt man kan komma.

    http://www.lantbruk.com/lantbruk/ingelsta-kalkon-skakas-av-avslojande-om-vanvard

  • Betyg:  1
  • Skriven av Jöns, 2013-08-19 22:52:50
  • Inte det bästa exemplet på bra närproducerad mat. Framförallt långt ifrån ekologiskt...


Lägg till en Kommentarer


Kommentar
Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
   Sök gårdsbutiker via karta


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar